Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Flere nordmenn for øynene opp for etherum og bitcoin, men hva er det egentlig?

Det kan virkelig virke som om kryptovaluta er “det neste store”. Utrolig mange nordmenn interesserer seg for kryptovaluta, og vi ser store oppslag i media om fenomenet. Det kan tyde på at kryptovaluta blir en trend i Norge, og det er særlig to mynter som skiller seg ut. Bitcoin er verdens mest populære, og også mest verdifulle kryptovaluta. Like etter kommer mynten Ether, kryptovalutaen som brukes på ethereum nettverket.

Til tross for at noen mennesker er dypt interessert i dette, kan det virke rimelig komplisert for alle andre. Og det skal det også være. Kryptovaluta er komplekse, og det tilhører mye informasjon til hver enkelt mynt. Likevel skal vi forsøke å forklare det i enkle trekk, slik at du kan komme litt nærmere en forståelse hva kryptovaluta egentlig er.

En desentralisert revolusjon

Først og fremst kan kryptovaluta en satsning på desentralisert valuta. Skaperne av krypto ønsket å fjerne tredjeparten i økonomiske transaksjoner, en posisjon som bankene har i dag. Kryptovaluta er med andre ord ikke knyttet til noen sentralbank, og for eksempel ethereum kurs styres kun av tilbud og etterspørsel. Det er dessuten digitale valuta, som man utelukkende vil finne på nett. De som kan litt om kryptovaluta har trolig hørt om blockchain før.

Det er denne teknologien som gjør det så trygt å handle med kryptovaluta som for eksempel bitcoin. Siden kryptovaluta ikke blir styrt og kontrollert av en tredjepart, bruker man blockchain til å sørge for at transaksjoner blir gjennomført korrekt, og lovlig. Det fungerer som en type offentlig bokføring, der alle transaksjoner blir gjort synlige, slik at ingen kan jukse med kryptovaluta. Når man bruker krypto er man anonym, og det er kun rekker med koder som er offentlige, ikke ditt personlige navn.

Sjekk etherum kurs og kjøp på nett

Når man skal kjøpe kryptovaluta som ether og bitcoin, så gjelder det å være godt informert. Du som kryptinvestor må vite alt som trengs for å bli ekspert på mynten du kjøper. Dette gjelder blant annet å sette seg inn i tema som blockchain og desentralisert valuta, men også å analysere ethereum kurs og se hvordan kryptoen har gjort det den siste tiden. Vit også at det er stor forskjell mellom de ulike kryptovalutaene. Ethereum er nemlig ikke en kryptovaluta i seg selv, men et nettverk der man kan produsere applikasjoner. På nettverket er det toknen Ether som brukes.

For å faktisk skaffe seg ether, må du finne frem til en kryptobørs på nett. Her er det mange å velge mellom, og det satses også stort på norske børser. Du må også ha en egen kryptowallet som du kan oppbevare pengene dine på, som finnes som software eller hardware. Selve kjøpsprosessen er enkel, du finner frem til kryptovalutaen du vil kjøpe, og velger selv hvor mye du vil kjøpe for. Det er likevel viktig å vite risikoen ved kryptovalutahandel, og å ha en god strategi for å få det beste ut av handelen.