Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Mellomfinansiering

Når det kommer til boliglån er det mange begreper vi støter på som vi sikkert aldri har hørt før, eller hatt behov for å vite hva betyr – før det ble helt essensielt at man visste hva det betyr. Et av disse begrepene er mellomfinansiering. Det er ikke rart at man kan føle seg litt overveldet i prosessen frem mot drømmehjemmet sitt, for det er utrolig mye læring i prosessen også. Derfor hjelper vi deg!

Det er mange som lurer på hva mellomfinansiering egentlig betyr. Det er et ord som er mindre vanlig enn boliglån, men er kort fortalt et ord som beskriver noe av det samme. Mellomfinansiering beskriver nemlig det at man vil kjøpe bolig før man har solgt den gamle boligen sin – altså et boliglån med salget av den eksisterende boligen man allerede eier som mellomlegg i prosessen mot den nye boligen.

Her får du vite litt mer om hva det innebærer og hvordan prosessen typisk er, sånn at du kan danne deg et inntrykk av om dette er en potensiell løsning i den situasjonen du kanskje befinner deg i.

Hvordan fungerer mellomfinansiering?

Det er nok gode grunner til at du ikke har hørt om begrepet mellomfinansiering eller vet hvordan det fungerer. Det er nemlig noe som ikke er relevant for like mange som et vanlig boliglån er. Dette er nemlig et lån som de som skal kjøpe ny bolig før de selger den gamle har behov for – og det mest vanlige er jo å selge først. Men hva innebærer det egentlig, sånn rent praktisk?

Mellomfinansiering er et lån som stilles med sikkerhet i den boligen du eier. Dette betyr at man låner med sikkerhet i den eksisterende boligen, den som man mest sannsynlig bor i allerede. Dette er et lån som kommer i tillegg til eventuelle lån på den boligen man allerede eier, men er faktisk avdragsfri i begynnelsen sånn at man ikke får en altfor høy økonomisk belastning i perioden mellom kjøp og salg. Men hvem er dette egentlig for?

  • Dette er for deg som skal kjøpe deg ny bolig og ikke har solgt den boligen du bor i enda. Kanskje du vil vente litt med å selge den, pusser opp eller av andre grunner må vente.
  • Dette er også for deg som har solgt boligen din, men fortsatt venter på oppgjøret fra salget. Forsinkelsen på dette kan være fordi man har satt overtagelsen langt frem i tid sånn at man har sikret seg at man hadde tid til å finne noe nytt og derfor ikke har mottatt oppgjøret enda.

I begge disse tilfellene har banken derfor sikkerhet i den boligen man allerede eier og med en mellomfinansiering med løpetid på typisk 6 måneder, betaler man ikke avdrag på lånet, bare de rentene som man uansett skulle betalt. Dette gjør at mellomfinansiering er en god løsning for mange som både skal kjøpe og selge bolig, for det er mer uvanlig enn vanlig at ting bare går opp hundre prosent for alle i tidslinjen av kjøp og salg.