Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Ny trend positivt for norsk fotball

Norge har ikke kvalifisert seg for et sluttspill siden EM i år 2000, men etter de siste årenes endringer i tankegangen i norsk toppfotball, er sjansene for kvalifisering større enn noen gang. Norge kommer til å kvalifisere seg til et sluttspill igjen i løpet av de neste 10-15 årene.

Grunnen til den er enkel: Talentutvikling og satsing på unge spillere. I norsk toppfotball de siste to sesongene har flere og flere unge spillere fått sjansen til å vise seg frem, og enkelte har grepet muligheten med begge hender. Les nyheter om Tippeligaen her.

Martin Ødegaard

Det er ingen tvil om at Ødegaard er Norges heteste fotballspiller om dagen. 16-åringen debuterte for A-landslaget som 15-åring, og signerte for Real Madrid i januar. Talentet hans er utvilsomt det mest spennende vi har sett i Norge i moderne tid, og bare tiden vil vise hvor suksessfull han vil bli.

Drillo var Norge-trener forrige gang vi var i et mesterskap. Bilde: Flickr
Drillo var Norge-trener forrige gang vi var i et mesterskap. Bilde: Flickr

Kristoffer Ajer

Starts unggutt er én av flere tenåringer som har fått jevnlig spilletid i Tippeligaen i år. Midtbanespilleren ryktes å følges tett av storklubber rundt om i Europa, blant annet satt speidere fra Arsenal, Tottenham og Liverpool på tribunen da Start tapte 3-2 for Rosenborg i vår. Ajer scoret også i den kampen, og speiles en fantastisk karriere på fotballbanen.

er én av flere tenåringer som har fått jevnlig spilletid i Tippeligaen i år. Midtbanespilleren ryktes å følges tett av storklubber rundt om i Europa, blant annet satt speidere fra Arsenal, Tottenham og Liverpool på tribunen da Start tapte 3-2 for Rosenborg i vår. Ajer scoret også i den kampen, og speiles en fantastisk karriere på fotballbanen.

Sander Svendsen

Molde-spilleren er unggutten det snakkes mest om i Rosenes By. 17-åringen ble av den engelske storavisen The Guardian plukket ut som et av verdens største talenter født i 1997, og allerede som 15-åring fikk han sin debut for Molde. Han kjennetegnes som en spiller med utrolig ballkontroll og forståelse for spillet. Han er også tidenes yngste seriemester i norsk toppfotball.

Andre talenter

Det virker nesten som om talenter vokser på trær i Norge for tiden. Iver Fossum i Strømsgodset, Sondre Rossbach i Odd, Morten Konradsen i Bodø/Glimt, Markus Nakkim i Vålerenga og Rosenborgs Jon Hou Sæter er bare noen av dem. Med andre ord begynner det å ligne på noe ordentlig i Norge.

Det er imidlertid for tidlig å kreve noe stort av disse talentene enda. De er fortsatt unge og har masse å oppleve før de skal skyte Norge til EM eller VM.

Etablerte spillere

Norge har også noen etablerte spillere som fortsatt har fremtiden foran seg. Magnus Wolff Eikrem, Joshua King og Mads Møller Dæhli er bare noen av dem. Det er en meget god kjerne spillere som har 10-15 år foran seg med toppfotball, og som har talent nok til å sette Norge tilbake på fotballkartet.

Tålmodighet viktig

Det Tippeliga-trenerne og spillerne selv må gjøre de neste årene, er å ha tålmodighet. La unge spillere få sjansen, tillat at de gjør feil og modne med tiden. Får de for mye press på seg for tidlig, kan de bli utbrente tidlig og «kaste» bort talentet. Spillerne selv må også være klare på hva de ønsker, og ta riktige klubbvalg når større klubber kommer på banen for å sikre seg deres signaturer.

Det er bare å smøre seg med tålmodighet, men talentutviklingen i Norge har ikke sett like lovende ut på lenge! Vi gleder oss!